lördag 21 maj 2011

Raphael Mabo : Är dina tankars berättelse = sanning?

Många människor - jag har också gjort det själv - säger att det egna måendet beror på andra. Vi lägger alltså ut ansvaret för vårt eget mående på andra. 

Det kan vara vännen som inte ringde när han/hon skulle, det kan vara att vännen inte uppmärksammade nya frisyren/nya tröjan/nya bil, det kan vara att vi säger ”Jag älskar dig” och vännen inte svarar det tillbaks, det kan vara att chefen inte gav löneförhöjning, det kan vara att en diskussionspartner inte bemötte argumenten eller till och med inte verkade lyssna alls, det kan vara expediten i affären som vi upplevde som nonchalant och ointresserad - och så vidare och så vidare.

Dessa saker orsaker sorg, irritation, ledsamhet, sårade känslor, kanske till och med ilska och frustration. Kanske till och med att vi känner oss svikna, oälskade, att vi inte blir sedda, att vi inte duger, inte är bra nog, och världen är dum och fel mot oss. 

Följdtankar till detta är att världen skulle vara mycket bättre om person X gjorde si, tänkte så, sa en viss sak, gav en viss sak och så vidare, istället för att bete sig på ett sätt som skapar irritation, sorg, etc.

Här är massa tankar igång. När vi möter andra människor så kan det hända att tankarna spinner på för fullt. Vad tänker han/hon om mig? Ser de mig? Ser de mig inte? Vad kan jag göra för att bli sedd? De älskar mig inte, de hälsade inte ens, de sa inte hej så vi är inte vänner längre och så vidare.

Kan vi verkligen veta varför andra människor gör som de gör? Kan vi verkligen veta vad de tänker och känner? Kan vi se in i dem? Visst kan vi få en känsla av dem, men kan vi verkligen veta att det vi tror om dem är sant och riktigt? Det motiv vi tror är skälet till att de gör si eller så, är det verkligen det som är sant? 

Kan detta i själva verket vara något som vi själva tror och hittar på, att det är våra tankar som skapar detta? Och om det skulle vara så att det är vi som tror saker om människorna omkring oss, vad skulle hända om vi - för en stund - lekte med känslan att vi faktiskt inte vet? 

Låt oss ta en situation med andra människor, där det finns en upplevelse av att vara ledsen, sårad, sviken, irriterad, inte vara sedd, inte vara bekräftad, inte vara älskad - och liknande. 

Vad är det vi tänker i den här situationen, hur tolkar vi omgivningen? Vad är det för tankar som uppstår inom oss? Och vad är det för känslor som uppstår i oss genom dessa tankar?

Efter att ha tänkt och känt in på detta en stund, föreställ dig samma situation med samma människor, men att du inte har de tankarna längre. Dessa tankar om ledsen, sårad, sviken, inte vara sedd, inte vara älskad och så vidare. Hur skulle det kännas när du möter denna människa eller dessa människor, utan dina tankar och tolkningar om hur och varför de gör, är och beter sig? Hur skulle du må utan tankarna om vara sårad, sviken, inte älskad och liknande?

Om du inte tänker dessa tankar, skulle det innebära en förändring av ditt eget beteende, din egen känsla? Kanske omvärlden då skulle ge annan respons?

Det finns en kvinna i USA som har skrivit flera böcker om just detta ämne - tankarna vi tänker om andra och om oss själva och hur det påverkar våra känslor. En kvinna som även har utarbetat en metod för att arbeta med sina egna tankar och känslor för att nå den frid, kärlek och livsglädje som alltid finns inom oss - men som kan vara gömd bakom illusioner av tankar.

Hon heter Byron Katie (egentligen Byron Kathleen Mitchell, men Kathleen blev Katie) och hennes metod heter The Work - eller Undersökningen på svenska. 

Jag använder hennes metod själv sedan flera år tillbaks, det hjälper mig att se vad som verkligen är sant om tankar och känslor i livets olika situationer. Ibland använder jag det också i mina sessioner där jag möter klienter.

Det synsätt som är grunden i The Work - alltså att våra tankar skapar våra känslor och världen omkring oss speglar oss själva - finns i olika alternativterapeutiska traditioner och även livsfilosofier och meditationstraditioner. Som med allt här i världen - inget är egentligen nytt under solen, men ur denna grundsyn har hon skapat en praktisk och enkel metod som alla kan använda i sin egen vardag.

Jag hälsar det heliga i dig!
Raphael Mabo

www.raphaelmabo.se raphaelmabo.wordpress.com mactuellt.blogspot.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar